Защо децата си измислят въображаеми приятели?

Защо децата си измислят въображаеми приятели?

Защо децата си измислят въображаеми приятели?Обикновено, когато в живота на детето се появи въображаем приятел, родителите стават тревожни и притеснени. Но има ли защо да се плашим от приятелите на едно малко дете? Въображаемите приятели са често срещани образи през детството на много деца. Макар преди да се е считало, че децата, които говорят на празното пространство, твърдейки, че там има някой, е признак на социални проблеми или симптом, че не обръщате достатъчно внимание на детето си, това не е така.

От скорошното проучване на университета в Орегон, става ясно, че 65% от децата в предучилищна възраст имат свой измислен приятел. Всъщност децата между 3 и 6 години е нормално да си имат въображаем приятел и това не е притеснително. Често децата си измислят другарчета вместо да си играят с кукли на ужким, понякога защото им е скучно или са самотни. Понякога те са средство за преживяване на голям преход – преместване в друг град, нов дом, поява на братче или сестриче, развод. А може да са средство за практикуване и преживяване на нови умения в среда, която те контролират сами. Понякога пък появата на въображаемите приятели е само желание от страна на детето да бъде по-интересно.

Каквато и да е причината е факт, че децата с такива приятелчета са по креативни и по-социални. Те използват по-сложни структури на изречението, имат по-богат активен речник и се разбират по-добре с връстниците си. Специалистите също така установява, че децата са напълно наясно, че въображаемите им приятели не са реални.

Мит е да се смята, че децата измислят приятели, защото изпитват емоционална празнота. Всъщност за тях е много забавно винаги да има приятел до тях, приятел с когото да си играят и ако нямат такъв наблизо, те си измислят един. Хубавото на въображаемия приятел, е че той може да има всякаква форма, цвят и умения.

Не си мислете, че ако детето Ви има измислен приятел, това го прави по-малко социално или още казано интроверт. Напротив, децата с въображаеми приятели са по-уверени в общуването и по-лесно създават приятелства. Тези „приятелчета“ всъщност са модели на подражание, а не носят всички лоши черти на малчугана.

Ако вашето дете има въображаем приятел не бързайте да се притеснявате. Оставете го да ви покани в неговия свят. Така дори е възможно да научите нови неща за собственото си дете, да видите черти от характера му, за които не сте и подозирали. Не се притеснявайте, а играйте заедно с тях. Рано или късно този измислен персонаж ще изчезне. Най-често това се случва, когато в живота на детето Ви се появи нещо по-интересно и интензивно. Тогава ще имате възможност да слушате за истинските приятели на Вашето дете.