За играта на криеница …

Криеница, жмичка или както и казвате … За много хора играта на криеница е просто детска игра, но всъщност тя е от голямо значение за децата. Тази игра е многофункционална и между културна. Няма дете, което от най-ранна възраст да не харесва да играе на „Ку-ку“ или това мама да се крие за одеялото или ръцете си. Това всъщност е един от най-популярните начини да накараме бебето да се усмихне, когато види как се скриваме и се показваме отново. В тази игра обаче има много смисъл. Тя е много полезна за развитие още от бебешка възраст.
Можете да започнете да я играете още от както бебето Ви е на 6 месеца. Тогава бебетата й се наслаждават най-вече, защото виждат усмихнато Ви лице. Но криеницата е много повече от това. Тя помага на детето да узнае за постоянството на предметите, за това че те съществуват, дори когато вече не ги вижда. Освен това бебето обожава всяка интеракция с родителите си! След деветия месец обаче, Вашето бебе ще започне да разпознава от къде ще се покажете. Прогнозирането е голямо събитие в детското развитие, то показва, че детето започва да разбира причинно следствени връзки. Сега вече то се смее, защото вече е научило ходовете Ви и е доволно, че ги е предвидило. След първата годинка, тази игра вече става двупосочна. Детето започва да скрива лицето с ръце или предмети.
Търсенето на предмети и хора подпомага децата да използват въображението си и им помага да развият умения за решаване на проблеми и загадки. С времето децата се учат да измислят най-доброто място за криене на предмети или дори на себе си. Тази на пръв поглед простичка игра учи за базови познания като големи или как може малък предмет да се побере в голям. Както всяка игра и тази учи децата на различни социални умения като спазване на ред, изчакване, спазване на правила, справяне с конфликти ситуации. Към всичко това може да добавим и факта, че тази игра е преди всичко двигателна и децата развиват и двигателните си умения през нея – ловкост, баланс, координация.
Всъщност играта на криеница е една от най-развиващите и интерактивни игри, които можете да играете с децата си. Тя може да се играе по много и различни начини. Ако нямате достатъчно пространство да се криете с детето вкъщи, можете да криете различни предмети вкъщи. А защо не и да давате ориентири с топло и студено.
Не забравяйте, че всяко взаимодействие с Вашето дете е много ценно! Особено в най- ранна детска възраст Вие сте любимата играчка на Вашето дете.