За Нас

Валерия Рачева

Детски Психолог Валерия Милчева

“Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.” С този цитат от Пипи Дългото Чорапче моето представяне може да започне и да приключи… Точно това, вярвам, е ключът към успехите в работата с деца. Желанието да търсиш и да намираш какво се крие зад всяка беля, страх, усмивка, сълза, поведение, което кара родителите да се срамуват, желание да търсиш и откриваш заедно с тях. А що се отнася до професионалните ми квалификации и опит, завършила съм бакалавърска степен Психология през 2011 година и магистърска степен Детско-юношеска и училищна психология през 2014 година в СУ „Св. Климент Охридски”. Опитът ми с деца с нарушения в развитието започна с доброволческа дейност от 2009 година. Първо в Детски Клуб „Слънчогледи“ и след това в Детски център „Св. Мина“. Била съм и доброволец към фондация „Асоциация Анимус”, където съм работила с жени и деца, пострадали от насилие. Три години съм работила като психолог в ЦСРИ на лица с проблеми от аутистичния спектър. Имала съм възможността да участвам и в няколко европейски проекта за интеграция на деца и младежи със специфични обучителни трудности в общността.

Към момента се обучавам в Когнитивно-поведенческата парадигма. Също така продължавам професионалното си развитие като посещавам обучения, конференции и семинари свързани с детското развитие.

Сертифицирана съм да работя с няколко скали и тестови батерии за деца: ТУГ – Тест за училищна готовност на проф. Пламен Калчев; Скала за агресия и виктимизация от връстниците, 2-12 клас, разработена от проф. Пламен Калчев; Скала за оценка на субективното благополучие и взаимоотношения в юношеска възраст (5-11 клас), разработена от проф. Пламен Калчев; Developmental Profile 3 – Рейтинг скалата за оценка на детското развитие e инструмент за оценка на развитието на деца от 0 до 13 години; TEMAS – Tell-me- a-Story – проективна методика, предназначена за изследване на деца от 5 до 13 год. Тя е подходяща за оценка на емоционални и поведенчески проблеми в тази възрастова група; WISC-IV – Скала за интелигентност на Уекслeр за деца, от 6 до 16 години; DESK 3-6 R – Дортмундски скрининг тест за детско развитие.

Работя по австралийска система за ранно детско развитие Киндиру (научно обоснована система от занимания и игри, които подпомагат интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на бебета и деца). От септември 2016 съм и специалист по неврологични незрялости към същата програма.

Магдалена Дойчинова

В речниците пише, че „шарен” означава пъстър, цветен, многостранен. А за мен „шарен” означава много повече от това. За мен „шарен” значи емоционален и различен. Като психолог и човек в този обагрен свят аз ценя цветовете на всяко дете и неговата вселена такава, каквато е тя през неговите очи. Вярвам, че във всяко едно дете се крие по един добър герой, готов да се справи с всяка трудност. И всеки един от тези герои чака да бъде открит, разбран и подкрепен.

А ето и малко повече за мен, моето образование и опит:
Завършила съм бакалавърска степен Психология в Абърдийн, Шотландия през 2013 година. Магистърската степен „Детско-юношеска и училищна психология” към СУ „Св. Климент Охридски” съм завършила през юли, 2015 година. По време на обучението си съм била доброволец в кризисен център „Св. Петка” към Асоциация Анимус, където съм работила с деца, преживели насилие, както и в логопедичен център „Милеа”, където съм практикувала с деца с различни проблеми в развитието. Работила съм и с деца в норма, след което съм натрупала и богат опит в сферата на аутистичното разстройство през трите години практика като психолог на деца и младежи в ЦСРИ на лица с проблеми от аутистичния спектър. От 2016 година работя по автралийска програма за ранно детско развитие- Киндиру, а освен това съм и консултант по неврологични незрялости към същата програма. Сертифицирана съм за използването на скала за интелигентност на Уекслер за деца между 6 и 16 години, рейтинг скала за оценка на детското развитие (Developmental Profile 3) за деца между 0 и 13 години, проективна методика (TEMAS) за изследване на деца между 5 и 13 години с цел оценка на емоционални и поведенчески проблеми, тест за училищна готовност на проф. Калчев, скала за субективно благополучие и взаимоотношения и скала за агресия и виктимизация от връстници, отново на проф. Калчев. Като специалист, обаче, вярвам, че развитието и обогатяването на професионалния опит не приключват с придобиването на диплома и сертификати. Ето защо продължавам да развивам своя опит и умения, като посещавам различни семинари, обучения и конференции.

Logo-shareno