За сензорната интеграция

сензорна интеграцияСензорна интеграция се отнася до това как хората използват информацията, предоставена от всички усещания, идващи от тялото и от външната среда. Ние обикновено мислим за сетивата като отделни канали за информация, но те действително работят заедно, за да получим по-достоверна картина за света и нашето място в него. Сетивадаватпълноторазбиранезатова, койсити, къдесенамирате, и каквосеслучванаоколо Мозъкът използва информацията от това, което вижда, чува, докосва, мирише, вкусва, и когато се движи по организиран начин. Така се учим как да реагираме и да се държим. Например, когато вървите по улица и ви замирише на плодов аромат, шоколад, ванилия и др. е много вероятно да помислите, че минавате покрай магазин за парфюми или ароматни масла и свещи.

 

За повечето от нас, сензорна интеграция става без съзнателна мисъл или усилия. Да речем, че гладите и говорите с детето си. Успявате да останете фокусиран върху темата и върху действието, което извършвате. След известно време може да откриете, че сте изгладили цяла купчина ризи, без дори да сте усетили. Със сигурност не сте обръщали внимание на всеки детайл по процеса на гладене, просто сте гладили.Това показва колко сте добри в използването на сетивата си, за да функционирате адаптивно. Разбира се, ако се случи нещо неочаквано, да речем, забележите петно, сетивата ви ще се изострят и ще се фокусират върху това. В противен случай, не е голяма работа – просто още един ден, още една купчина.

 

Има хора обаче, за които сензорната интеграция не се получава ефективно. Хората със сензорно интегративна дисфункция имат големи затруднения да разберат какво се случва както в тях, така и извън тях, и не успяват да преработят сензорната информация по добър начин. В отговор на това детето може да се опитва да избегне нежелано усещане или да търси повече от друго. Например, едно дете, което има проблем с интегрирането на тактилния (докосване) вход може да избягва неприятното за него преживяване от допир като с ръцете си отблъсква. Друго дете може да харесва такива усещания и да ги търси непрекъснато.

 

Ако имате сензорна дисфункция, гладенето ще бъде изключително трудно, дори може да бъде опасно, тъй катоще трябва да мислите много за това, което правите. Онази разходка покрай магазина с ароматите можеда бъде толкова изтощителна, че от миризмата може да ви се догади.

 

За повечето деца, сетивните умения се развиват по естествен път. Докато децата научават нови усещания, те стават по-уверени за техните умения, усъвършенстват способността си да реагират на сетивните преживявания и по този начин са в състояние да постигат повече и повече. Бебета се стряскат и плачат, когато чуят сирена, но години по-късно, когато бебето е тийнейджър, същият шум може да го накара просто да сложи ръце на ушите си.

 

За някои деца, сензорната интеграция не се развива гладко. Тъй като те не могат да разчитат на своите сетива, за да получат точна картина за света, те не знаят как да се държат и могат да имат проблеми с ученето и да не се държат по подходящ начин. Съществената първата стъпка да помогнете на детето със сензорни проблеми е да се развие емпатия за това как то изживява своя свят.

сензорната интеграция