Какво да кажем на детето, когато се развеждаме?

breakup2Разводът между мъжа и жената е стресиращо събитие не само за двойката, но и за децата. Колкото и малки да са децата и колкото и да мислим, че те няма да ни разберат, е много важно да говорите с тях за тези събития. Те са част от семейството и трябва да бъдат запознати със ситуацията. Всъщност децата усещат напрежението още ного преди да им се поднесат тези новини. Те веровтно си задават въпроси от много по-рано, отколкото предполагате. Ето защо някой трябва да отговори на тези въпроси и този някой е най-добре да бъдат самите родители. Колкото и да ви е трудно да стоите един до друг с вашия партньор в този момент, напрравете го заради детето. Седнете заедно с него и разговаряйте за случващото се в момента, за това което му предстои и за причините, които са довели семейството до тази ситуация.
Децата чести мислят, че те са виновни за развода на родителите. Ако става въпрос за дете с увреждане, то вероятно ще си мисли, че неговото поведение и различия са причина мама и тати да не са заедно вече. При деца в норма чувството за вина е също толкова силно. Те могат да вярват, че са се сържали лошо и това е довело до развода. След това те верояятно ще се опитват да се държат много добре, защото ще вярват, че ако се променят, родителите им отново ще се съберат. Децата трябва да знаят, че не са виновни и това трябва да им се каже директно от самите родители.
Това, което можете да направите в такава ситуация е да седенете и да поговорите с детето. Обяснете му, че вие и вашият партньор не се разбирате, карате се често, имате различни мнения и това са причините, поради които сте решили да не живеете вече заедно. Заедно с това кажете на детето, че то не е виновно и че вие въпреки това оставате неговите родители. То трябва да знае, че макар да не живее с мама или с татко, то има такива и няма хора, които биха могли да ги заменят. Ако вече сте си намерили нов/а мъж/жена, обяснете на детето, че това е човек с който се разбирате и когото обичате, но това не го прави негов/а баща/майка. Майката и бащата са едни и не могат да бъдат заменени. Обяснете на детето, че разводът няма да промени любовта ви към него, кажете му че го обичате и че ще продължавате да го обичате дори и да не живеете с него.
В най-добрият случай детето ще вижда и двамата си родители, но съответно ще трябва да живее с единия от тях. Дайте примери на детето с нещата, които няма да се променят. Например, ако бащата е този, който кара детето до училището, а майката го взима от там, кажете на детето че това ще си остане същото. То има нужда от тази сигурност в стресиращ момент като този. Опитайте се да запазите тези рутини и не спирайте да говорите с детето си за това, че то ще вижда и другия родител, въпреки че вече няма да живее с него.
Всички тези неща трябва да бъдат обяснени на детето по достъпен за него начин. Колкото повече примери давате, толкова по-разбираема ще е ситуацията за него. Можете например да кажете „помниш ли когато с баща ти се карахме за….. Ние често се караме така. Това означава, че не се разбираме добре и не можем да живеем заедно повече. Въпреки това той е твой баща и ти ще го виждаш всеки ден/всяка седмица. Той вече няма да живее тук, но аз и той ще продължаваме да те обичаме. Ти си наше дете и ние заедно ще продължаваме да се грижим за теб, защото те обичаме. Ти не си виновен за това. Понякога хората се разделят, защото не се разбират и се карат. Случва се и на други семейства. Ти познаваш ли някое друго дете, което да живее само с майка си или само с баща си?”Ако детето вече познава такива семейства, това ще му помогне да разбере, че то не е единственото и че не е виновно за това.
Имайте предвид, че това няма да спре страданието на детето. Въпреки всички изречени думи, разводът води до промяна в начина на живот на детето и то ще трябва да се научи да се справя с тази промяна. Ако говорите с него, обаче, ще намалите напрежението, ще нормализирате ситуацията и ще му помогнете да се адаптира по-бързо към новия си начин на живот. Също така ще намалите вероятността от нежелателни последствия, като различни поведенчески и емоционални проблеми.