Как творчеството помага на децата

Как творчеството помага на децата

Как творчеството помага на децатаРисуването не е само естествен етап от развитието на децата. Две годишните деца се забавляват с това да оставят следи по белия лист, а три годишните вече могат да нарисуват така нареченото главоного човече. С възрастта децата доусъвършенстват тези свои умения, индикатор за тяхното неврологично съзряване. Чрез рисуването децата развиват много и най-различни умения – фина моторика, зрително-моторна координация, пространствена ориентация и т.н. Но това далеч не са най-важните ползи от рисуването. Когато рисуват децата имат възможност да пресъздадат света такъв, какъвто го виждат те- с всичките му хубави и лоши страни. Никое дете не започва своята рисунка с нагласата тя да представя само розовата страна на техния свят. Чрез рисунката детето може да представи своите виждания, своите опасения, страхове, мисли и мечти по начин, по който не може или не иска да го направи с думи. Малките деца нямат достатъчно богат речник, с който да опишат своите разочарования и тревоги. Те не биха могли да пресъздадат напълно чудовището от гардероба или страха от раздяла пред своите родители така, както една рисунка би го направила. Има и много тревожни деца, които дори и да имат възможността да опишат с думи своите чувства и притеснения, те предпочитат да не го правят, затварят се в себе си и възрастният трудно би могъл да разбере точно какво се случва в мислите на това дете. Именно творчеството е това, което би могло да помогне на тези деца да изразят себе си и да бъдат разбрани. А едва след като бъдат разбрани, другите могат да им помогнат да се почувстват по-добре и да ги подкрепят по подходящ начин.

Рисуването, обаче, е само един от всички възможни начини за себе-изразяване. Има деца, които не желаят да рисуват поради една или друга причина. По-големите от тях може би знаят, че рисунката разкрива част от техния живот, която те не са готови да споделят с околните. Други път се притесняват за своите художествени умения и не искат да се изложат с крайния продукт, който ще представят. Ето защо е важно на тези деца да се даде възможност да изразят себе си по друг начин. Това може да е чрез творчество с глина или пластелин, апликиране, правене на колаж от картинки от списания, измисляне на стихотворения и песни. Списъкът с възможни дейности е безкраен, остава само да намерим точно тази, която ще допадне на детето и то ще загърби всички съпротиви, с които се е въоръжило- „не мога да рисувам”, „пластелинът е скучен” и т.н.

Освен да ни помогне да ги разберем и да достигнем до техния свят, творчеството подпомага директно и самите деца. Виждайки това, че си създал нещо със собствените си ръце- било то фигура от глина или цветен колаж от картинки, ти помага да се почувстваш по-уверен в собствените си способности. Творчеството повишава самооценката и самоконтрола. То е процес, в който творецът е господар на своя продук. Творецът е този, който решава какво и как да направи. Освен това чрез творчеството децата имат възможността да помислят за различни начини за справяне в дадена ситуация и да опитат всеки един от тях в една безопасна среда- на белия лист или на масата, на която пресъздават дадена случка или мечта. Играта с кукли или плюшени играчки също е добро средство за разрешаване за проблеми и търсене на най-подходящия начин за реагиране. Чрез тази игра децата могат да опитат различни начини за справяне и да усетят техните последствия, отново по безобиден начин, в една защитена среда- средата на играта. А когато тази игра приключи, те ще разполагат с набор от стратегии, които да използват в реалните ситуации след това.